Goldstein - Kutscher, Volker, 1962- (MOBA, 2019)
Další detektivní román z prostředí Berlína třicátých let přináší vzrušující souboj mezi komisařem Gereonem Rathem a americkým gangsterem Abrahamem Goldsteinem. V čase hospodářské krize vrcholí ve Výmarské republice politický boj mezi nejrůznějšími frakcemi, především mezi komunistickými bojůvkami a nastupujícími nacistickými hnědými košilemi. Do tohoto prostředí rovněž zasahuje i činnost nelítostných gangů i mezinárodně hledaných zločinců. Jedním z nich je i Abraham Goldstein, jehož příjezd do Berlína s napětím očekává i komisař Rath. Zdaleka ovšem netuší, že Goldstein je již delší dobu ve městě, že se vyzbrojuje a připravuje k násilné akci... Román napsaný v duchu noirové literatury je kromě dramatického děje i přesvědčivým vylíčením temné, až dusivé atmosféry, která proslula korupčními skandály, stala se předzvěstí pádu státního zřízení a přiblížila tak vzestup národního socialismu a fašismu.