Masakr ve střední škole : jejich čin se jim stal osudným - Kadlec, Jiří, 1996- (Auricon, 2019)
Psychologický román českého autora inspirovaný skutečnými událostmi na coloradské střední škole. Jednoho chladného rána roku 1999 se dva středoškoláci rozhodnou pomstít nespravedlivému světu kolem sebe. Sedmnáctiletý Thomas a osmnáctiletý Erik vyrazí vyzbrojeni automatickými puškami do střední školy na okraji Denveru, a hned po vstupu do budovy začnou bez rozmyslu pálit. Co je k činu vedlo? Proč se rozhodli, že životy jejich známých ani jejich vlastní už pro ně nemají žádnou cenu? Jejich čin se stane jednou z nejhorších masových vražd na školách v historii.