Meč pro královnu : hra Žofie Bavorské o českou korunu i čest - Dvořák, Otomar, 1951- (Klokan (Alpress), 2012)
Po smrti krále Václava IV. se nástupcem stane císař Zikmund. Ten však bojuje s Turky, a tak vladařkou ustanoví královnu vdovu – Žofii. V Čechách to vře, husitské hnutí sílí, to se nelíbí ani církvi, ani samotnému Zikmundovi. Pomoci má Čeněk z Vanterberka, jenže mezi ním a královnou vzplane vášnivá láska. Žofie hraje vabank o českou zemi i o svou čest.