Obléhání nebes - Harper, Tom, 1977- (BB/art, 2013)
Bojovníci první křížové výpravy překonali mnohé útrapy, vyhráli četné bitvy a dorazili až na dohled Jeruzaléma. Tam se ale jejich postup zastavil. Velitelé, zmítaní žárlivostí, sahají ke všem prostředkům, i k podvrženému nálezu svatého kopí. Byzantský „detektiv“ Demetrios Askiates, působící jako císařův vyslanec, úspěšně rozplétá četné intriky, dostává se až do Egypta a je i aktérem rozhodujících bojů, při nichž jde o krk jemu i jeho rodině. V závěru Harperovy trilogie je cíle dosaženo, Jeruzalém je dobyt, ale za úděsnou cenu neslýchaných zločinů a krveprolití, které natrvalo znepřátelily Východ a Západ. Závěr putování Demetria Askiata v řadách Boží armády k branám Jeruzaléma. Křesťanským bojovníkům se podaří Svaté město dobýt až po urputném boji, který se uvnitř hradeb změní v nelítostný masakr všech, kdo obléhání přežili. Demetrios se vrací do Konstantinopole, protože svůj úkol splnil, ale úspěch první křižácké výpravy byl jen dočasný…