Slavičí píseň - McIntosh, Fiona, 1960- (Baronet, 2016)
Láska si nikdy nevybírá – najednou se odnikud vynoří ve chvíli, kdy ji nejméně čekáme, a usídlí se v našich srdcích. Přichází sama, nehledaná, nečekaná, nežádaná… Uprostřed masakru bitvy o Gallipoli se setkávají britská zdravotní sestra Claire Nightingalová a australský voják Jamie Wren. Navzdory hrůzám, které se kolem nich dějí, mezi nimi vzplane láska. Jenže jejich románek má krátké trvání, protože válka jejich cesty na dlouhou dobu rozdělí… Když je konečně nastolen mír, Claire nemá tušení, kde a jak začít Jamieho hledat. Přežil? Nebo ve válce padl? Claire má v rukou dopis, který by měla po válce předat rodině padlého tureckého vojáka, s nímž se Jamie setkal v bitvě o Gallipoli. Může ji tenhle kus papíru dovést ke své lásce? Může být vodítkem, kde Jamieho hledat? Cesta ji zavede až do Istanbulu, kde se setkává s charismatickým otcem padlého tureckého vojáka. A přesto, že se tomu oba brání, je vzájemná přitažlivost nepopiratelná.