Jeremy Poldark : nový začátek : román z Cornwallu v letech 1790-1791 - Graham, Winston, 1910-2003 (Baronet, 2016)
Ross Poldark zažívá nejtragičtější chvíle svého života. Po těžké ztrátě v rodině a zmařených nadějích na úspěch svého nově otevřeného měděného dolu, do něhož investoval spoustu peněz, se ocitá před soudem. Čelí obvinění za podněcování chudinských nepokojů a za krádež královského majetku ze dvou lodí, které ztroskotaly nedaleko jeho otcovského domu. Rossův největší protivník – zbohatlík George Warleggan, finančník a spolumajitel mnoha dolů v Cornwallu – naopak posiluje svou moc a těší se, že se konečně zbaví nenáviděného nepřítele, k němuž navíc cítí i nepřekonatelnou osobní zášť. Není však jediný, kdo by přivítal odsouzení nekonformního příslušníka šlechtického rodu, jehož kořeny sahají několik set let do minulosti. Ross se tak může spolehnout pouze na svou manželku Demelzu, ženu prostého původu, která však každým svým počinem dokazuje, že je dáma každým coulem. Ve snaze Rosse zachránit se dokonce vydává za jedním z nejvlivnějších mužů v oblasti, sirem Johnem Trevaunancem. Zjišťuje však, že je to nesmírně složitý úkol, protože po zkušenostech s revolučními událostmi ve Francii se jakékoliv projevy společenského odporu nyní v Anglii posuzují daleko přísněji. Poldarkův život se tedy ocitá ve vážném ohrožení. Do této situace se rodí Rossův a Demelzin syn Jeremy, který by mohl znamenat pro těžce zkoušený pár novou naději, nový začátek...