Warleggan : nad propastí : román z Cornwallu v letech 1792-1793 - Graham, Winston, 1910-2003 (Baronet, 2017)
Ross Poldark se po návratu z války v Americe, otcově smrti a sňatku s mladičkou služebnou Demelzou pouští do obnovy hospodářství a otevírá rodový měděný důl. Neustále však naráží na nedostatek peněz a ohrožuje tak nejen holou existenci své rodiny. Snaží se udržet důl v provozu za finančního přispění bratrance Francise, ale místo toho upadá do dluhů stále hlouběji. Přitom po celou dobu čelí svému úhlavnímu nepříteli, bezskrupulóznímu finančníkovi a majiteli dolů Georgi Warlegganovi. Další krizí prochází i jeho vztah s manželkou Demelzou, už tak otřesený smrtí prvorozené dcerky Julie, který stále víc zatěžuje Rossova neutuchající náklonnost k bratrancově manželce a své první lásce Elizabeth. Potom co se Demelza pokusí najít útěchu u pohledného skotského důstojníka a rodinu postihne další těžká ztráta, je zřejmé, že manželům Poldarkovým hrozí nebezpečí na všech frontách.