Anna - Šarišská amazonka - Šranková, Eva Ava, 1974- (Euromedia Group, 2019)
Historicko-milostná romance slovenské autorky, situovaná do Uherského království pozdního středověku, vypráví příběh odvážné ženy, inspirovaný skutečnou historickou postavou. Historický román o ženě mnoha tváří: krásné a něžné, ale i nebezpečné. O velké lásce, ale i odmítnutí. Příběh silné, ale zároveň křehké ženy, kterou zná historie pod jménem Šarišská amazonka. Román začíná v době, kdy ještě nikdo v Uherském království neměl tušení, že za pár let přijde katastrofální den a v bitvě u Moháče bude poraženo vojsko Ludvíka II. Jagellonského. O královský trůn bojují dva muži: král Ferdinand I. Habsburský, vévoda rakouský, a Jan Zápolský, v té době nejmocnější velmož Uher. Mocenský zápas o trůn rozpoutá v zemi anarchii a na stranu jednoho z nich se postaví žena... Nakladatelská anotace. Kráceno.