Poldark : zatmění : román z Cornwallu v letech 1794-1795 - Graham, Winston, 1910-2003 (Baronet, 2018)
Ross Poldark se po řadě osobních i finančních ztrát snaží zajistit svou ženu Demelzu a syna Jeremyho, ale stále naráží na svého úhlavního nepřítele, mstivého bankéře a podnikatele George Warleggana. Hluboce zakořeněná vzájemná nenávist obou mužů dostává další rozměr po Georgeově sňatku s křehkou Elizabeth, Rossovou první láskou a vdovou po jeho bratranci, která přivádí na svět dítě a zjišťuje, že její manželství s bezcharakterním, všeho schopným zbohatlíkem dostává první trhliny. Zlá krev mezi oběma rodinami zasahuje i do rodícího se vztahu mezi Demelziným bratrem Drakem, synem nuzného horníka, a Elizabethinou příbuznou Morwenou, která žije s Warlegganovými jako vychovatelka jejich syna. Jediné uklidnění nastává mezi Rossem a jeho ženou Demelzou, kteří k sobě po překonaných tragédiích a hlubokém rozkolu způsobeném Rossovou nevěrou znovu nacházejí cestu, a dokonce k sobě mají blíž než dříve. Do jejich života však zasáhne válka, když Ross zjistí, že jejich přítel doktor Dwight Enys upadl do francouzského zajetí, a vydá se ho osvobodit.