Poslední láska císaře Karla - Whitton, Hana, 1950- (Ikar, 2019)
Historický román oblíbené české autorky o životních osudech Guillauma, levobočka císaře Karla IV. Český král a římský císař Karel IV. se přibližně roku 1365 vydal na cestu do Avignonu a poznává zde krásnou Margaretu z Arles. Margareta ho naprosto uchvátí, je pravým opakem jeho choti Alžběty Pomořanské, se kterou vede poklidný život, ale sňatek s ní uzavřel čistě z politických důvodů. Karel IV. byl vynikající státník a diplomat, v soukromí věrný přítel, ale také muž, který miloval půvabné urozené ženy. Margareta několik měsíců po Karlově odjezdu porodí syna Guillauma. Guillaum vede zajímavý život, čelí dvorským intrikám a se svým otcem se poprvé setkává až o řadu let později.