Pach krve - Niedl, František, 1949- (Moba, 2019)
Historický román, jehož děj se odehrává ve 14. století v Českém království a hlavními hrdiny jsou rytíři Beneš z Vřesova a Wolfram Katzinger. Píše se rok 1316. Boj o moc v Čechách neustává a ani uvěznění Jindřicha z Lipé na Týřově situaci nevyřešilo. Poměr sil se stále přeskupuje. Tu je silnější strana královská, tu strana Jindřicha z Lipé a král Jan Lucemburský je nucen opět povolat do Čech svoje rádce a podporovatele nejvěrnější, arcibiskupy a říšské kurfiřty Petra z Aspeltu a Balduina Lucemburského. Ti skutečně přijíždějí v čele těžkooděnců, ale pokud si Jan myslel, že mu pomohou protivnou stranu jednou provždy zlomit, musel být zklamán. I vzhledem k situaci v říši, kdy proti sobě stáli dva římští králové, z nichž se každý snažil získat moc na svoji stranu, nebylo možné riskovat v případě neúspěchu ohrožení lucemburské moci. Je nad slunce jasné, že České království nečekají klidné časy.