Znovuzrození vraha - Kazinski, A. J. (Brána, 2017)
Niels Bentzon, specialista kodaňské policie na vyjednávání o propuštění rukojmích, se nechá zavřít do nejzabezpečenějšího psychiatrického zařízení v Dánsku, kde jsou drženi masoví vrazi, pachatelé sexuálních deliktů a schizofrenní násilníci. Musí se vydávat za pacienta, aby mohl objasnit vraždu spáchanou na tamějším primáři, jehož někdo otrávil. Venku zůstane jeho žena, astrofyzička Hannah Lundová, ale i ona je vtažena do případu, který je záhadnými nitkami spojený s vraždou v jedné kodaňské klubovně, s úmrtím v luxusním hotelu ve válečném Londýně a dokonce i se Sokratovou smrtí roku 399 př. n. l. Děj se dále odvíjí v Latinské Americe, v současné i předválečné Anglii a na různých místech Kodaně. Napínavý, neobyčejným způsobem vystavěný thriller dokáže strhnout tempem vyprávění, dobře napsanými dialogy a přesvědčivými popisy nejrůznějších prostředí, v nichž se odehrává. Jedním z velkých témat knihy je reinkarnace, k níž poukazuje i titul knihy.