Je-li toto člověk - Levi, Primo, 1919-1987 (Leda, 2019)
Autobiografický román významného italského spisovatele, čerpající z jeho osobních zkušeností v koncentračním táboře v Osvětimi. Autorův románový debut, napsaný po ukončení druhé světové války a jeho návratu z koncentračního tábora do Itálie, je zároveň i otřesným svědectvím "o hrůzách, které nelze plně popsat", o nuceném pobytu v jednom z nejděsivějších lágrů - Osvětimi. Primo Levi zachycuje s ještě nezahojenou empirií a s otevřenou drásavostí každodenní život v tomto nelidském zařízení, líčí krutost prostředí, v němž člověk ztratil svou konkrétní tvář a stal se pouhým statistickým číslem. Obdivuje se ale všem spoluvězňům, kteří si i za těchto okolností dokázali zachovat důstojnost, projevovali soucit a osobní odvahu. Autor se rovněž snaží uvažovat o kořenech antisemitismu, o podhoubí, z něhož vyrůstal nacismus, jehož zrůdná ideologie umožnila pronásledovat a téměř navždy zničit příslušníky židovského národa.