Bojoval jsem u Kursku - Nowak, Helmuth, 1918-2001 (Baronet, 2003)
Vzpomínky německého důstojníka, který prošel hrůzou východní fronty za 2. světové války. Kniha navazuje na autorovu první vzpomínkovou knihu "Bojoval jsem u Stalingradu". Po zranění u Stalingradu prožívá svou rekonvalescenci a dovolenou v Německu. Uvědomuje si, že hrůza bojišť je pro německé civilisty, ještě plně věřící hitlerovské ideologii, naprosto nesdělitelná. Absolvuje velitelské školení a jako zkušený bojovník je poslán opět na východní frontu, kde se schyluje k rozhodující bitvě u Kurska. Autor popisuje průběh bitvy z německého hlediska a jako svůj úkol si klade zachránit svým postojem co nejvíce mladých životů pro budoucnost poválečného Německa.