Stalingrad: Ledový oheň : z historie pluku SS Wotan - Kessler, Leo, 1926-2007 (Baronet, 2001)
Zkušený autor románů o druhé světové válce se tentokrát zaměřil na bitvu o Stalingrad, na mimořádně nelítostné střetnutí, v němž se za krutých podmínek ruské zimy bojovalo o každý dům, o každou píď země. Blížil se konec roku 1942 a německá 6. armáda pod velením generála Pauluse se dostala do sovětského obklíčení. Nejbližší německé jednotky, které by mohly přijít na pomoc, byly vzdáleny více než sto kilometrů a generál Paulus udělal jediné možné, byť nesnadné rozhodnutí: Jeho vojáci se musí pokusit o průlom a probojovat se k sousedním jednotkám! Hitler však k této akci překvapivě nedal souhlas. Jeho rozkaz naopak zněl: Setrvat a bojovat! Paulus i jeho štábní důstojníci dobře věděli, že vůdcovo rozhodnutí je špatné - či dokonce nesmyslné, ale jako vojáci rozkazu vrchního velitele uposlechli.