Generál SS - Hassel, Sven, 1917-2012 (Baronet, 2005)
Válečný román dánského spisovatele zachycuje průběh bitvy u Stalingradu z pohledu příslušníka německé obrněné divize. Hrdiny příběhu jsou němečtí vojáci,kteří tvořili posádku tanku,který se zúčastnil bojů v rozhodujícím střetnutí na východní frontě.Jedním z nich byl i sám autor, tehdy dvacetiletý mladík,který byl po obsazení Dánska odveden do německé armády. Jako zběh skončil v koncentračním táboře a později byl zařazen do trestanecké jednotky,která bojovala i u Stalingradu.Ve svém díle soustřeďuje pozornost až na druhou fázi bitvy,kdy sovětská vojska na podzim r.1942 přecházejí do protiofenzivy a Němci jsou obklíčeni.Ocitají se v mezní situaci,na minimum klesá jejich bojová morálka.Nemyslí již na vítězství a slávu,ale ovládá je jen myšlenka na záchranu holého života.Trápí je nedostatek potravin,teplého ošacení i léků. Neúspěchem skončí i pokus osmi set vojáků probít se k německé frontové linii pod vedením generála Augsberga. Děj románu je přerušován krátkými kapitolami,ve kterých autor uvádí citáty z projevů a rozkazů vůdčích osobností Třetí říše a připomíná některé činy představitelů SS,které dokumentují zločinnost fašistického režimu. Próza je otřesně působícím autentickým svědectvím o hrůzách válečných bojů.