Krev a mráz - Hassel, Sven, 1917-2012 (Baronet, 2000)
Otřesný příběh německé tankové jednotky z období bojů o Moskvu byl napsán na základě autentických autorových zážitků. Hlavní hrdina popisuje své zážitky z východní fronty z období tuhé ruské zimy. Mezi svými spolubojovníky se setkává s nejnižšími pudy, s hrůzostrašným nelidským jednáním, které je řízeno jediným cílem - přežít. Autor, dánský dobrovolník Wehrmachtu, se po dezerci stává členem trestaneckého komanda a je odeslán na východní frontu. Své trpké zkušenosti zpracoval v několika dalších románech, které se řadí k tomu nejlepšímu, co bylo ve válečné literatuře napsáno.