Druzi ve smrti - Hassel, Sven, 1917-2012 (Baronet, 2001)
Krutá realita druhé světové války viděná očima německého vojáka. Román s autobiografickými prvky. Sven Hassel prožil 2. světovou válku jako voják i jako zajatec v německém a později ruském koncentračním táboře. Jeho osobní vzpomínky mu poskytly dostatek inspirace k sérii knih, v nichž se mu podařilo autenticky vylíčit atmosféru nejkrutějšího období moderních evropských dějin. Hrdinové knihy si nejdříve trochu užijí životních radostí v Hamburku, kde působí v tehdy záviděníhodné roli pacientů vojenské nemocnice, aby posléze z malých krutostí a násilností života v zázemí plynule přešli do nelidských poměrů východní fronty. Válečné peklo popisuje autor věcně, bez emocí, příkras a berliček laciných efektů