Z milosti Boží - Vaňková, Ludmila, 1927- (Šulc - Švarc, 2018)
Nová řada pěti královských ság Ludmily Vaňkové PŘEMYSLOVCI pokračuje druhou knihou Z MILOSTI BOŽÍ (1199-1231) a spojuje romány Cestou krále a Dítě z Apulie. Historická sága Z milosti Boží je mimořádně vypravěčsky bohatá, zaplněná desítkami postav a historických osobností, jejichž osudy odrážejí velké změny v křesťanské Evropě v době křížových výprav. Obsahuje skvělá rytířská dobrodružství, otevírá poznávání vzdálených zemí v Byzanci, Levantu a Egyptě, sleduje romantické milostné příběhy v královských rodinách i složitou diplomacii mezi světskou mocí a církví. Přemysl I. pozvedl České království mezi nejmocnější země Evropy, a to stvrdil papež zapsáním Čech na seznam křesťanských království a císař Fridrich II. Zlatou bulou sicilskou, zatímco Přemyslův zavržený syn Vratislav z prvního manželství při dobývání Konstantinopole rozhodne navždy o svém osudu rytíře beze jména. Za osmnáct let královské vlády Přemysla I. se český trůn stal nejvýznamnější vedle císařského. Fridrich II. neváhal zasnoubit svého syna s Anežkou Českou, a když sňatek překazily intriky Leopolda Rakouského, požádal ji sám o ruku. Zrazená Anežka odmítla. Právě v té době se narodil druhý Přemyslův vnuk, budoucí král železný a zlatý. Hvězda německých Štaufů a rakouských Babemberků pohasínala, přemyslovská začínala stoupat vzhůru.