Trůn patří rytířům - Vaňková, Ludmila, 1927- (Šulc - Švarc, 2018)
Třetí díl historické ságy Přemyslovci zachycuje velké půlstoletí českého království, které nepoznalo žádné porážky a vzkvétalo, i když bylo často v ohrožení a sousední země stíhala pohroma za pohromou. Václav I. převzal dědičné království po svém otci už jako velmoc a jeho syn Přemysl II. vytvořil přemyslovskou říši sahající od moře k moři a mohl pomýšlet na císařskou korunu. Oba byli opravdoví rytíři své doby, ctili spravedlnost, ochraňovali poddané a rozmnožovali bohatství své země. Vzniklo mnoho nových staveb, rozrůstala se města a jiná byla založena, kvetl obchod i řemesla a vojsko dokázalo zemi vždy ubránit. Vyprávění Ludmily Vaňkové je neobyčejně poutavé a mimořádně objevné. Poskládala do souvislostí útržkovité zprávy kronikářů z celé Evropy, a tak se o historických postavách, které vytvořila díky své fantazii a vypravěčskému umění, čtenář dozví mnohem víc než pouhé útržky a prožije s rytířskými hrdiny jejich dobrodružství téměř naživo.