Invaze - Scarrow, Simon, 1962- (BB art, 2019)
Historický román z doby římské invaze do Británie. Přestože přímo nenavazuje na mnohadílnou sérii románů o osudech prefekta Catona a centuriona Macrona, hlavní hrdina tohoto příběhu se v ní objevil. Rok 44 n. l. Británie ještě zdaleka není poklidnou provincií. Optio Horacius Figulus, mladý, ale zkušený voják keltského původu je díky znalosti místního jazyka ideálním kandidátem pro úkol, na jehož úspěchu možná závisí osud římských vojsk v Británii. S malou jednotkou vojáků má doprovodit Treganase, svrženého krále kmene Durotrigů, do města Lindinis. Tam mu má pomoci svrhnout uzurpátora a znovu usednout na trůn. Treganas během pěti let v exilu poznal výhody římské civilizace a chce svůj lid vést cestou míru a pokroku. Současný král, podporovaný druidy z krutého řádu Temného měsíce, naopak neustále pobízí Durotrigy k útokům na Římany. Figulus nestál o velení a o takovýhle úkol už vůbec ne, ale je rozhodnutý jej splnit. Děj se odehrává ve stejném roce jako autorův román Orel na lovu.