Dny opuštění - Ferrante, Elena, 1943- (Astra (Prostor), 2019)
Román současné italské autorky, skrývající se pod pseudonymem, zachycuje příběh ženy středního věku, která se vyrovnává s krizovou životní situací. Ctižádostivou spisovatelku Olgu opouští náhle po patnácti letech manželství její muž Mario. Olgu zastihne tato událost zcela nepřipravenou a vzápětí se také negativně projeví na její psychice, jednání a chování. Prochází vlnou sebelítostných a hněvivých nálad, v nichž se střídají pochybnosti o smyslu života a zoufalé stavy, často dosahující až hranice sebevražedného šílenství. Kdysi úhledný a vlastně jednoduchý svět rodinné buňky se Olze nezadržitelně rozpadá a navíc se jí v paměti stále častěji vybavují temné vzpomínky z neapolského dětství, kdy na schodech činžovního domu, kde bydlela, potkávala ztrápenou ženu, jež po ztrátě partnera popřela veškerou vlastní identitu. Olga si uvědomuje, že takové nebezpečí hrozí i jí samotné, a proto se rozhodne s bezútěšnou situací bojovat...