Řezenské ortely - Neužil, František, 1907-1995 (MOBA, 2019)
Historický román z dávných dějin českého národa je věnován vrcholnému období panování knížete Rostislava. Zachycuje 60.-70. léta devátého století, kdy kníže Rostislav v úsilí o politickou i církevní nezávislost země povolal z Byzance věrozvěsty Konstatina a Metoděje, kteří poskytli českému národu vlastní písmo a knihy dřív, než je měla většina ostatních evropských národů. Rostislav upevnil své postavení, avšak věrolomnost synovce Svatopluka, dychtícího po moci, připravila knížeti krutý konec a znemožnila mu pokračovat v začatém díle.