Podvod zlatého faraona - Klabouchová, Petra, 1980- (XYZ, 2019)
Dobrodružný historický román české autorky o největším tajemství z počátků egyptologie a podvodu, který změnil osudy mnoha lidí. Objev Tutanchamonovy hrobky učinil Howarda Cartera v jistém smyslu nesmrtelným. Najednou se však zdá, že se nic neodehrálo tak, jak si všichni myslí. V tajné skrýši pod schody domu potomků českých přistěhovalců v Káhiře je objevena skříňka, která skrývá nejen rodinné vzpomínky, ale také deník obsahující pravdivé vylíčení událostí vedoucích k objevu století. Dědeček Eduard byl Howardovi po boku, když vstoupil do hrobky KV62. Co však slavným fotografiím z prvního vstupu do vnitřní komory předcházelo? Při listování starými stránkami deníku se pomalu odkrývá neuvěřitelné tajemství o skutečném původu hrobky, předchozím průzkumu a naaranžování pokladů podle Howardova přání. Zároveň se odvíjí příběh hrozivého prokletí, které průzkumníky stíhá, protože královská kobra se pomstí všem, kteří naruší věčný odpočinek králů. Kdo touží nechat pravdu navždy pohřbenou v píscích pouště?