Máma milovala Gabčíka - Homolová Tóthová, Veronika, 1980- (Ikar, 2019)
Román slovenské žurnalistky, autorky úspěšného románu Mengeleho děvče, mapuje dosud neznámé osudy přítelkyně Jozefa Gabčíka. Hlavní hrdinka Anna Malinová, vdova s tříletou holčičkou, naváže vztah s Jozefem Gabčíkem, jedním ze strůjců atentátu na říšského protektora. Po tragických událostech je i ona zajata gestapem, mučena a aniž by cokoli prozradila, popravena. Její dcera je internována a po válce dána k adopci. Román na pomezí beletrie a literatury faktu vznikl na základě vyprávění Aleny Voštové, dcery Anny Malinové. Přináší velmi podrobný popis osudů hrdinů, který vznikl na základě studia archivních materiálů a dokládá, že ženy spjaté s velkými muži naší historie byly nejen manželkami a milenkami, ale i hrdinkami, které neváhaly obětovat své životy v boji s nepřítelem. Součástí knihy jsou dobové fotografie, kopie novinových článků a osobní korespondence.