Růže bílá, černý les - Dempsey, Eoin, 1977- (Ikar, 2019)
Román amerického autora irského původu nás zavádí do zasněženého Černého lesa v době druhé světové války, kde se mladá Franka náhle ocitne v situaci, která ji zcela vytrhne z životní rezignace a netečnosti. Franka Gerberová zná oblast Černého lesa velmi dobře, vybavují se jí zde vzpomínky na krásné roky, které zde strávila s rodinou, než vypukla válka. V posledních letech se však mnoho změnilo, přišla o rodiče, bratra i přítele. Jednoho chladného prosincového dne roku 1943 objevuje ve sněhu promrzlého pilota Luftwaffe. Netrvá dlouho a zažije další překvapení, Werner Graf ze snu hovoří anglicky, a je možné, že není tím, za koho se vydává. Ani Franka není oddaná Říši, nenávidí vše, do čeho Hitler její zem uvrhl, a pomáhá skupině Bílá růže, která se nacistům vzepřela. Dvojice k sobě postupně získává důvěru, pocítí vzájemnou lásku, a zároveň je odhodlána dokončit nebezpečnou misi, která by mohla spojencům pomoci vyhrát válku. V patách je jim ale gestapo, a uniknout tomuto pronásledování se zdá skoro nemožné.