O údělu člověka - Maugham, W. Somerset 1874-1965 (Pozdní sběr, 2019)
Největší dílo významného anglického spisovatele je částečně autobiografický román, jenž zobrazuje s neobyčejnou jemností život sirotka Philippa Careyho. Román o životě jemného a citlivého chlapce s tělesnou vadou se začíná rozvíjet od jeho devíti let, kdy osiří a je vychováván strýcem, duchovním anglikánské církve. Příběh končí až ve věku Philipových třicátin, v nichž jako lékař působí v zapomenuté rybářské vesnici. Autor prostřednictvím Philipových osudů, jeho tápání, bojů, vítězství, krizí a proher odráží generační problémy celé epochy na přelomu století. Podařilo se mu nejen vystihnout poměry na školách v Anglii, především v Londýně v průběhu Philipových studií medicíny, ale i přiblížit v této době poněkud ustrnulé Německo či rozvernou, impresionistickou Paříž.