Pro tvoje dobro - Wiseman, Ellen Marie (Ikar, 2017)
Devítiletá Lilly Blackwoodová je podle své matky zrůda, proto ji nikdo nesmí spatřit a ona nemůže opustit podkroví, v němž doposud bydlela. Píše se rok 1931, je léto a matka jí poprvé v životě dovolí jít ven. Vezme ji do cirkusu, kam ji ale prodá jako kuriozitu, na niž se budou všichni chodit dívat. Malá Lilly se nakonec naučí být šťastná, vyroste z ní žena a najde si muže. O více než dvacet let později se dospívající Julia Blackwoodová vrací do rodného města, aby převzala koňskou farmu po svých zesnulých rodičích. Je odhodlaná se domu zbavit, ale postupně začne odhalovat tajemství, která jí dosud zůstávala skrytá. Pátrá po tom, kdo žil na zamčené půdě a proč si její otec schovával články o cirkuse a lidech kolem něj. Snaží se zjistit, kdo byla záhadná Lilly a jaký k ní měla vztah. Román odhaluje nejen odvrácenou stránku cirkusového prostředí, ale také do hloubky popisuje vztahy, které vládly mezi jednotlivými protagonisty románu.