Lajka - Abadzis, Nick, 1965- (BB/art, 2009)
Osud toulavé fenky Kudrjavky, později Lajky se začíná odvíjet a zároveň uzavírat v okamžiku, kdy si ji v záchytné stanici vybere asistentka z Ústavu leteckého lékařství. Učenlivá a vstřícná Lajka se stává tím pravým kandidátem pro triumfální let Sputniku 2. Let se má uskutečnit v den 40. výročí VŘSR a na dlouhé přípravy není čas, proto je Lajka vyslána do vesmíru bez naděje na návrat. Jeden z hlavních konstruktérů Sputniku po letech přiznal minimální vědecký přínos vypuštění této družice a smrt malého psíka považuje za zcela neomluvitelnou a zbytečnou.