Červenec 1914 : poslední dny před válkou - McMeekin, Sean, 1974- (CPress, 2014)
Práce v úvodu popisuje návštěvu Františka Ferdinanda v Bosně a sarajevský atentát, dále rozebírá reakce evropských špiček na sarajevské výstřely, vyslání rakousko-uherské mise do Berlína i průběh zasedání rakousko-uherské ministerské rady o dalších krocích monarchie. Pozornost je rovněž věnována rakouskému ultimátu zaslanému Srbsku, německé podpoře habsburské monarchie, přípravám na válku v Evropě a rozpoutání 1. světové války. V závěru se kniha zaobírá odpovědností za rozpoutání tohoto válečného konfliktu.