Proč jsem nechodil na Alexandrovce : (pohledy zpátky) - Nepil, František, 1929-1995 (XYZ, 2010)
Editorka Ivana Hutařová zařadila do tohoto soubory fejetony, sloupky a povídky, které sahají až k samotným Nepilovým literárním začátkům. Jeho první příspěvky byly otištěny v různých novinách a časopisech, například v Lidové demokracii nebo v Junáku. Později psal autor s velkým úspěchem i pro rozhlasové vysílání, kde je svým nezapomenutelným a charakteristickým způsobem osobně interpretoval v populárním pořadu "Dobré a ještě lepší jitro." Pro Nepila se velkým inspiračním zdrojem stalo i výtvarné umění: K některým tvůrcům našel i blízký osobní vztah, často zahajoval na vernisážích jejich výstavy nebo pro ně "zkomponoval" i několik příležitostných článků a statí. I tyto autorovy netradiční projevy oplývaly jeho typickými stylistickými a jazykovými vlastnostmi, takže z nich byl zřetelný duch laskavého, osvěžujícího humoru a přátelského porozumění. Jako ostatně z celého Nepilova díla, je i z nich cítit autorovo "lehké srdce", překypující nevyčerpatelnou zásobou optimistických pohledů na svět i snahou o naplnění výrazu "dělat lidem radost".