Robotci Robo a Robík v jednom kole - Bailey, Gerry (Edika, 2015)
Pomocí věcí a jevů známých z přírody, domácnosti nebo procházek po městě robotci dětem vysvětlí, jak funguje kolo na hřídeli, kladka, páka, klín, šroub a nakloněná rovina. Robotci se dostávají do rozličných zapeklitých situací, které se snaží řešit pomocí různých více či méně užitečných strojů. Při montování strojů a přístrojů v Robově vědecké dílně si děti uvědomí, že rozumět fyzice a umět ji využívat v praxi jim usnadní život. Děti se také nenásilně seznámí s tím, jak se jednoduché fyzikální principy uplatnily v běžném životě a jak se jejich použití postupně zdokonaluje. Pro zpestření se začtou do příběhů o slavných vynálezcích, jako byl například Archimedes. Nakladatelská anotace. Kráceno.