Romance pro křídlovku - Hrubín, František, 1910-1971 (Malá edice poezie (Československý spisovatel), 1972)
Lyrickoepická báseň, prvně vydaná v roce 1962, jejíž základní osou je okamžik, jenž je průsečíkem minulosti a budoucnosti mladého chlapce, střetávajícího se současně s láskou i se smrtí. Báseň je vystavěna na principu postupné konfrontace řady motivů, které se v různých kontextech navzájem ozřejmují. Autor rovněž čerpá z techniky filmové montáže a ze zákonitosti dramatických postupů. Přibuznost dramatickému tvaru dala vznik i filmové podobě díla.