Chirurg - Dvořáková, Petra, 1977- (Host, 2019)
Český profesní i vztahový román o lékaři, který před plíživým vyhořením zvažuje, co dál se životem. Chirurg Hynek Grábl pracuje v nemocnici menšího formátu, než si přál. Na vině je alkoholové uklouznutí v minulosti, které pošramotilo také jeho vztah s rodinou. Kvůli vlastním slabostem, krizi středního věku a poměrům v českém zdravotnictví čelí vyhoření, ohrožujícímu jeho pracovní i osobní život. Nejen své povolání má však v hloubi duše stále rád, a tak ho brzy bude čekat rozhodnutí, jestli všem démonům podlehnout, nebo se jim vzepřít. Autorka v tomto románu ze současnosti zužitkovala jak znalost medicínského prostředí, tak schopnost napsat uvěřitelně nedokonalé postavy.