Kolem Jakuba - Vrba, Michal, 1976- (Argo, 2019)
Soubor pěti povídek, v nichž dějiny kráčejí různým krokem okolo stejného místa - Jakubského rybníka na Nymbursku. Ústřední bod lokalizace svých povídek, Jakubský rybník s okolním lesem a vesnicí Poušť, představuje autor čtenáři poprvé v roce 1639, kdy hrůzy třicetileté války vyhnaly do lesa trojici dětí, odkázaných jen na sebe samé a snažících se s minimální šancí přežít, jak dovedou. Specifickým, jemně archaizujícím jazykem autor působivě zprostředkovává atmosféru beznaděje, otupělosti a měnícího se strachu. Podobně tísnivé jsou i následující povídky, odehrávající se na sklonku 2. světové války a v době politických procesů 50. let. I v nich se kola dějin nemilosrdně valí přes konkrétní osudy lidí, jejichž síly nedostačují na odpor. V povídkách se opakují určité motivy i rodová jména protagonistů, v závěrečném příběhu z 90. let 20. století pak jako by se vraceli duchové minulých příběhů v pozměněné podobě.