Měsíční tygr - Lively, Penelope, 1933- (Host, 2019)
Román, ve kterém hlavní hrdinka rekapituluje svůj život, prožitý během bouřlivého 20. století. Claudia Hamptonová píše na pozadí velkých a bouřlivých dějin světa dějiny svého pohnutého života. Bez chronologie, ve střípcích vzpomínek, skládá mozaiku událostí a vztahů. Věčné soupeření s milovaným bratrem Gordonem, bohémský milenec a otec jejího dítěte Jasper, opravdová životní láska Tom, kterého záhy ztrácí, věčné pochybnosti o schopnosti milovat a být dobrou matkou. Jízlivá, cynická, sobecká, inteligetní a okouzlující žena, na jejímž příběhu si uvědomujeme osudové propojení individuální a společenské historie. Román byl napsán v roce 1987 a ve stejném roce obdržel Bookerovu cenu.