Soumrak bohů : severské mýty a báje - Kadečková, Helena, 1932-2018 (Dybbuk, 2018)
České převyprávění dvou islandských rukopisů ze 13. století, sbírky hrdinských a mytologických básní, známých pod názvem Starší a Mladší Edda. Vyprávění o vzniku a zániku světa, o radostech a starostech bohů, lidí, obrů a skřítků obohacuje autorka narozdíl od původních textů jejich barvitými charakteristikami a bohatým živým jazykem. Text je doplněn doslovem o nejstarší islandské literatuře.