Čeští cestovatelé : známé i neznámé příběhy dobrodružných výprav - Jůzlová, Jana, 1974- (Mladá fronta, 2018)
Bohatě ilustrovaný přehled českých cestovatelů i jejich dobrodružných výprav. Pro děti od 9 let. Češi nejsou národem proslulých mořeplavců, ani jim nepatřily rozsáhlé kolonie. Přesto v našich dějinách nalezneme spoustu pozoruhodných lidí, kteří se nebáli vypravit do neznáma v dobách, kdy cestování nebylo zdaleka tak snadné jako dnes. Ať už se ve středověku jednalo o diplomatická poselstva nebo později o misionáře, vědce a výzkumníky. Pro mnohé se výpravy do cizích krajů staly celoživotní vášní. Vydejte se spolu s odvážnými českými cestovateli na dobrodružné výpravy do všech koutů světa. Dozvíte se, kdo vytvořil první pořádnou mapu Amazonky a kdo objevil prameny řek Eufratu a Tigridu, seznámíte se s objevitelem největšího leknínu na světě či s lovcem ptakopysků. Nakladatelská anotace. Kráceno.