Karikaturisti : polylegran a obrazový humor 60. let - Ryška, Pavel, 1974- (Paseka ;, 2018)
Monografie věnovaná karikatuře, vizuálnímu humoru a satiře v Československu druhé poloviny 50. a v 60. letech 20. století. V tomto období se začíná charakter obrazového humoru proměňovat, mimo jiné i pod vlivem zahraničních a avantgardních vzorů. Tyto změny jsou v publikaci představeny prostřednictvím skupiny Polylegran, jejíž členové se seskupili kolem časopisu Mladý svět. Text, který je doplněn množstvím dobového obrazového materiálu, nabízí vhled do dosud přehlížených rysů československého obrazového humoru, zároveň přibližuje umělecký i společenský kvas význačného období naší poválečné historie.