Bývali jsme bratři - Balson, Ronald H., 1944- (Kontrast, 2019)
Naléhavý román se prostřednictvím dramatického příběhu starého muže Bena Solomona vrací k tematice nacismu a zpět do nedávné minulosti k jednomu dávnému přátelství, lásce a zradě. Hrůzné události z Polska druhé světové války ožívají v příběhu důchodce z Chicaga Bena Solomona. Ten na veřejnosti nečekaným šokujícím způsobem obviní výjimečnou a vlivnou osobnost z Chicaga - filantropa a přeživšího koncentračního tábora Eliota Rosenzweiga. Oznámí, že Rosenzweig žije pod falešnou identitou a ve skutečnosti je bývalý nacistický důstojník, kterého Benovi rodiče jako malého adoptovali a vychovali. Oba muži tak vlastně vyrůstali jako bratři. Slovům staříka nevěří téměř nikdo, ani jeho právnička Catherine. Při výpovědích se však před Catherine skutečně otvírá dramatický životní příběh válečných hrůz, velkého přátelství a nakonec i obrovské zrady. Román je nejen sugestivní výpovědí o minulých dobách, ale i zdviženým prstem pro naši současnost a budoucnost.