Není - Szczygieł, Mariusz, 1966- (Dokořán :, 2019)
Kniha reportážních a esejistických próz výjimečného polského novináře přibližuje osudy lidí, kteří se stali přímými účastníky zvláštního životního pocitu, jenž je vedený a zahrnutý do jednoduše pojmenované kategorie - "není". Základní otázkou, kterou si autor klade, je hledání pravdy v příbězích. Proto uvažuje o pocitu nenahraditelných ztrát, o postavení člověka a jeho roli v kolotoči života, o světě, který zůstává jen ve vzpomínkách a jehož kulisy jsou nenávratně "pryč". Mariusz Szczygieł hledá v této knize i jiné formy vyprávění než je u něho obvyklé. Mísí esej s reportáží, píše příběh v podobě excelové tabulky, využívá i prázdných míst. Avšak nikdy nezapomíná na lidský osud, který tentokrát přichází z různých koutů světa a je reprezentován třeba českou básnířkou, ukrajinským vojákem, albánským malířem nebo dokonce i autorovým otcem, který chce naposledy navštívit Prahu. Každá z těchto postav bojuje s nějakým nedostatkem, s něčím, co "není" a každá z nich má také ctižádost tento nedostatek nahradit slovem "je".