Posílení rodiny : základy krátké terapie zaměřené na řešení - Berg, Insoo Kim, 1934-2007 (Portál, 2013)
Množství poznatků o rodinách, kde jsou děti zanedbávány či týrány, posloužilo k nabourání starých stereotypů, kvůli nimž zůstávalo týrání ve středostavovských, zdánlivě spořádaných rodinách většinou bez povšimnutí. Klíčové přitom je naučit se pracovat s rodinami, jež jsou plny zlosti a bezmoci, cítí se omezované a nechtějí, aby se s nimi pracovalo. Text přibližuje tzv. na rodinu zaměřenou službu (Family Based Service, FBS), specializovanou službu péče o děti (child welfare), která si jako cíl intervence primárně stanovuje rodinu, namísto oddělené péče o děti a o rodiče. Využívá základních znalostí a dovedností z oblasti rodinné terapie, aby důkladně posoudila rodinu jako celek, rozvíjela existující vztahy mezi rodiči a dítětem a podpořila kompetentní jednání rodičů. Určeno sociálním pracovníkům.