Jeho království : jedenáct listů Marca Manilia Mezentiana z jara roku XXX. po Kristu - Waltari, Mika, 1908-1979 (Vyšehrad, 2018)
Historický román známého finského spisovatele je věnovaný konci života Ježíše Nazaretského a počátkům křesťanství. Román je psán formou dopisů bohatého římského občana, začíná dnem Ježíšovy popravy a zahrnuje období dvou měsíců, v nichž jeho učedníci překonali strach a počali s jeho učením seznamovat veřejnost. Autor se pečlivě přidržuje Bible, ale forma dopisů příslušníka jiného národa a kultury mu dává možnost udržovat si od popisovaných událostí určitý odstup a kritický postoj. Kniha je psána s velikým ohledem na reálie, nesmírně poutavě a přesvědčivě podává obraz života a lidí na počátku křesťanské éry.