Pád Gondolinu - Tolkien, J. R. R. 1892-1973 (Argo, 2019)
Propracovaný svět legendární Středozemě opět ožívá v barvitém fantasy příběhu, kdy v dávnověku změří své síly dvě nesmiřitelné silné mocnosti. Pán zla Morgoth a Pán vod Ulm. Kultovní spisovatel zanechal rozsáhlou písemnou pozůstalost vázající se k dějinám Středozemě. Tyto literární poklady spravuje a postupně publikuje Tolkienův syn Christopher. Vedle Húrinových dětí a Silmarillionu se tak z hloubi dějin Středozemě vynořil i dobrodružný fantasy příběh vládce zla Morgotha usilujícího o zničení města Gondolinu, které kdysi vystavěli elfové. Tomu vládne Morgothův úhlavní nepřítel, jehož prostřednictvím prosazuje své zájmy Ulmo - druhý nejmocnější z božských Valar. Knihu doprovází a dotváří i nepřekonatelné ilustrace neméně kultovního Alana Lee.