Za svobodu : román o československých legiích ve Francii - Vácha, Dalibor, 1980- (Argo, 2019)
Historický román již renomovaného českého autora byl inspirován působením našich legionářů ve Francii během první světové války. Přímo ve špíně a hrůze zákopů začíná válečný román, pojednávající o Čechoslovácích ve francouzské cizinecké legii. Hrdinou knihy, který zažije i krvavý Verdun, je Petr Michalec, který si v roce 1914 ještě nedokáže představit, čemu všemu bude muset na západní frontě Velké války čelit. Jedinou útěchou uprostřed všeobecného zmaru a boje za svobodu mu budou myšlenky na ženu, s níž zažil opak násilí, milostné chvíle.