1918, aneb, Jak jsem dal gól přes celé Československo - Borůvková, Vendula, 1977- (Host, 2018)
První léta Československé republiky očima jedenáctiletého Jendy Vosiky. Z bouřlivých Sudet až na Podkarpatskou Rus. Ilustrovaný román pro mladé čtenáře o bouřlivých událostech prvních dnů samostatného státu i o Jendových snech, v nichž hlavní roli hraje fotbalový míč. O střetech mnoha pohledů a mnoha pravd. A taky o pouličních bitkách i cestách za kusem špeku a pytlíkem krup. Dobrodružný příběh doplňují fakta a zajímavosti z velkých dějin i každodenní reality první republiky. Nakladatelská anotace. Kráceno.