Cilčina cesta - Morris, Heather, 1953- (CPress, 2019)
Příběh židovské dívky Cilky, která na vlastní kůži zažila hrůzy koncentračního tábora Osvětim i sovětského gulagu ve Vorkutě. Román inspirovaný skutečnými událostmi vypráví o životních útrapách Cilky Kleinové, pocházející ze Slovenska. V roce 1942 byla Cilka se svojí rodinou deportována do Osvětimi. Válku přežila pouze ona. Tehdy šestnáctiletou dívku si vybral velitel Osvětimi-Březinky pro svoji osobní zábavu. To byla cena za život, ale i důvod k dalšímu trestu po osvobození tábora. Místo návratu domů, do Československa, Cilku poslali do sovětského gulagu ve Vorkutě. Zde opět žila v krutých podmínkách. Přesto dokázala v sobě najít vnitřní sílu, odhodlání povznést se nad všechnu nespravedlnost. Jako zdravotnice pomáhala druhým v jejich těžkém údělu. V gulagu našla i svoji životní lásku. Cilku znal a zmiňoval ve svém vyprávění Lale Sokolov, hrdina knihy Tatér z Osvětimi. Díky němu vzniknul i tento román.