Černobílé prázdniny - Šavlíková, Lucie, 1970- (Portál, 2018)
Prázdniny v českých lesích jsou snad nejkrásnější na světě. Chlapec Honzík je prožívá u své tety Pravoslavy, která vypráví báječné příběhy a snídá žužu. Pro předškolní děti. V chaloupce s rozkvetlou zahradou, co by kamenem dohodil od rybníka s topoly na hrázi, tráví Honzík své prázdniny. U tetičky Pravoslavy by Honzík nejraději zůstal bydlet natrvalo. Už proto, že má potíže s vyslovováním r a ř, když je nervózní, a u tety panuje klid a pohoda. Když se Honzík jednoho dne proboří nohou do dutiny skryté pod pařezem, objeví tam podivuhodný svět obývaný zvířátky. V tomhle světě je na všechno dost času, popíjí se tu čaj z porcelánového servisu, vyprávějí se pohádky, a když je někdo statečný a neohrožený, klidně může mít všechny vady řeči, co jich jen je, nikdo se tím nezabývá. Kdykoli se objeví nějaké nebezpečí nebo narušitel, Honzík a jeho noví kamarádi dají hlavy dohromady a s přehledem situaci vyřeší. A na konci čeká skutečně nečekané překvapení... Nakladatelská anotace.