Past na korunu - Krolupperová, Daniela, 1969- (Albatros, 2018)
Detektivní příběh odehrávající se v Praze na pozadí nově vzniklého Československa. Pro děti kolem dvanácti let. Začíná rok 1919, Jáchym a Filip z Podskalí bruslí na zamrzlé Vltavě, ale na jiné zimní radovánky čas nemají. Je sice po válce, ale oba musejí doma pomáhat - Jáchym v pekárně, Filip v krejčovství. Když spolu roznášejí hotové šaty zákazníkům, nečekaně se připletou k setkání dvou mužů. Jeden je pekárenský pomocník a druhý zámožný pán. Od té chvíle jsou kluci ve střehu a odhodlaně se pustí do dalšího pátrání. Netuší, že se zapletou do kriminálního případu, který může ohrozit existenci mladé republiky. Nakladatelská anotace.