Pozor, v knihovně je kocour! : od knihy na velkomoravském opasku ke knihovnám na každém rohu - Smolíková, Klára, 1974- (Mladá fronta, 2019)
Dobrodružný příběh kluka Davida, který má ze všeho nejraději čtení, seznamuje děti s dějinami knih, knihoven a význačnými osobnostmi kronikářů, vědců a knihovníků. Další příběh o Davidovi a jeho zrzavém kocourovi s příznačným jménem Koniáš umožní čtenářům cestovat časem od Velkomoravské říše až do současnosti. David je natolik náruživý čtenář, že si z jedné knihovny tajně vypůjčí svazek o muži, který vyluštil mayské písmo. Malá nehoda pak způsobí, že se poničí nejen tajně vypůjčená kniha, ale navíc v Davidově knihovně zmizí jeho oblíbený kocour. Na výpravě za Koniášem projde David všemi historickými obdobími, kde se setká s významnými osobnostmi českého knihovnictví.